PAKHUIS TURFLAND LEMMER

opdrachtgever : Gebr. H.en F. Kuipers
ontwerp : Walon Architectenbureau
3D-BIM Tekenwerk : AREA08
directievoering e.a. : AREA08
constructeur : H. van Dijk Bouwadvies
bouwer : Bouwbedrijf De Vries Lwd
M-subsidie : Provincie Fryslȃn
realisatie : 2015

AREA08 en Walon Architectenbureau werken samen bij de voorbereiding en begeleiding van grotere nieuwbouw-, verbouw- en restauratieprojecten.

In Lemmer staan 2 Rijksmonumenten. Het ene Rijksmonument is het Woudagemaal en het andere is Het Pakhuis ‘ De Twa Kugels’ uit 1763 bij de brug aan de Zijlroede.

Het monumentale pand op het Turflȃn dat vele jaren fungeerde als woonhuis, pakhuis en groentewinkel was leeg komen te staan en dreigde een ruïne te worden. De ‘bewoners’ waren groepen kraaien en duiven geworden die bezit genomen hadden van het pand via grote gaten in het dak.

De opdrachtgevers konden, als echte Lemsters, het niet langer aanzien en kochten het pand met de bedoeling het te restaureren en te herbestemmen als een appartementencomplex. Dit en de subsidie voor Rijksmonumenten van de Provincie Fryslȃn waren hierbij essentieel om de noodzakelijke ingrijpende restauratie en herstemming financieel haalbaar te maken en een goed restauratieresultaat te kunnen te realiseren.

In het pand zijn 5 appartementen opgenomen. Het pand is geheel geïsoleerd. De centrale toegang van van de bovenappartementen verloopt via het souterrain dat hiervoor moest worden uitgediept. Hiervoor moest er een betonnen bak worden gecreëerd.

De restauratie omvatte het gehele casco. Herstel van metsel- en voegwerk, ornamenten aanzetkrullen en schouderstukken, ramen, deuren en kozijnen, luiken en hijsbalken, kapen kapconstructie en balklagen, afwerkingen, verankeringen etcetera. Op de eerste verdieping aan de straatzijde bevindt zich een 19de eeuwse interieur met woonkamer en bedsteden, een trapopgang met halletje en een origineel keukentje. Deze zijn alle geheel teruggebracht in gave en oorspronkelijke staat.

De 2 namaak ouderwetse dakkapellen op de zijwoning aan de straatzijde zijn vervangen door een afleesbare eigentijdse dakkapel bekleed met zink. De later aangebouwde gemetselde serre aan de waterkant is bekleed met houten delen en refereert daarmee aan het brugwachtershuisje dat hier ooit stond.

De sfeer van het ‘wonen in een pakhuis’ is gerealiseerd door de ruwe kapconstructie met kapdelen, de zware balklagen en incidenteel ruw metselwerk zoveel mogelijk onderdeel van het interieur te laten zijn.


VOORSTREEK 82 LEEUWARDEN

opdrachtgever : P. Pruis
ontwerp : AREA08 & Walon Architectenbureau
3D-BIM Tekenwerk : AREA08
realisatie : 2014


In 1993 waren wij betrokken bij het realiseren van 6 appartementen boven de toenmalige rijwielhandel van P. Pruis. Dit was destijds in het kader van gemeentelijk stadsvernieuwingsproject ‘Wonen boven Winkels’ ten behoeve van het vergroten van de leefbaarheid van de stad.
In 2012 gaf de eigenaar aan dat hij van de winkel en het achterliggende pand ook appartementen wilde maken. De crisis van 2008 en de opkomst van online winkelen veroorzaakte leegstand en lagere huuropbrengsten bij meeste winkels in de omgeving.
Het verbouwplan resulteerde in het verwijderen van de bestaande etalage )* en een nieuwe invulling, waarbij we hebben gekozen voor een vorm van reconstructie die zo dicht mogelijk kwam bij de oorspronkelijke 19 eeuwse gevel (zie foto).
In totaal zijn er 6 appartementen bij gekomen, waarvan 2 in de voormalige winkel op de begane grond en 4 appartementen in het achterliggende pand. In totaal kent het complex daarmee nu 12 appartementen.

)*
De bestaande inloop-etalage had een zekere monumentale waarde, maar dit was niet vastgelegd. Deze moest in verband met de verbouw wel worden gesloopt. Het had deze waarde omdat het een voorbeeld van een etalage was zoals dat na de oorlog steeds meer navolging kreeg, maar waar er nu nog  maar weinig van zijn overgebleven. De etalage was van dunne ijzerprofielen van de Leeuwarder Stalen kozijnenfabrikant Mohrmann.

Gerelateerde projecten
Neem contact met ons op

We zijn er even niet, maar stuur ons een e-mail en we nemen zsm contact met je op!

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken