opdrachtgever : CBRE Global Investors
ontwerp : Walon Architectenbureau
3D-BIM : AREA08
directievoering : AREA08
constructeur : Goudstikker – De Vries
bouwer : Friso Bouwgroep
M-subsidie : Gemeente Leeuwarden
realisatie : 2014

AREA08 en Walon Architectenbureau is al zeer vele jaren een uiterst succesvol samenwerkingsband gebleken voor de realisatie van vele mooie nieuwbouw- en ingewikkelde verbouwprojecten.

Een zeer opmerkelijke opdracht is de verbouw de renovatie en herbestemming van het Statemapand in de Oude Lombardsteeg in de binnenstad van Leeuwarden en vormt onderdeel van het project Nieuw Zaailand betreffende de herontwikkeling van de binnenstad van Leeuwarden. De herontwikkeling van de Oude Lombardsteeg hoort hier ook bij, waarbij de opgave was een bijdrage te leveren om de gesloten en donkere naargeestige steeg te veranderen in een steeg waar men graag door heen loopt.

Het Statemapand heeft vele verschillende functies gehad zoals woonhuis, autoshowroom restaurant / hotel en op het laatst fungeerde het als de expeditie van V&D. Een in desolate staat verkerend pand, ernstig verzakt en gescheurd ten gevolge de eerste aanleg van de parkeergarage en volledig uitgeleefd en beschadigd ten gevolge van de vele ’functionele’ verbouwingen en het gebruik.

In opdracht van CBRE Global Investors hebben we het voorname pand geheel herontwikkeld, vernieuwd en gerestaureerd. Het ontwerp is van Peter Walon met wie we dit samen gedaan hebben.

Om de steeg lichter en luchtiger te krijgen is het achterste  2/3 deel van het pand dat toch gesloopt moest worden, vervangen door een transparante nieuwbouw. Het voorste deel van het pand is deels gerestaureerd en voorzien van een geheel nieuwe onderzijde op de begane grond bekleed met hardsteen. De steeg zelf is voorzien van een gigantisch stalen kunstwerk in de vorm van een walvisskelet, ontworpen door Giny Vos.

Constructief is het gehele pand op palen komen te staan en een zware stalen kolommen- en liggerstructuur in combinatie met nieuwe stijve houtskeletwanden zorgen voor nieuwe stijfheid en stabiliteit van het pand.

Kortom een opdracht waar bijna alle denkbare ontwerp-, bouwkundige en organisatorische kennis en kwaliteiten bij elkaar kwamen om deze herontwikkeling op goede wijze tot stand te brengen.

Gerelateerde projecten
Neem contact met ons op

We zijn er even niet, maar stuur ons een e-mail en we nemen zsm contact met je op!

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken