AREA08 en Walon Architectenbureau is al zeer vele jaren een uiterst succesvol samenwerkingsband gebleken voor de realisatie van vele mooie nieuwbouw- en ingewikkelde verbouwprojecten.

AREA08 heeft in samenwerking met Walon Architectenbureau het historisch kassen-complex op het oude tuinbouwcomplex te Snakkerburen grondig onderzocht en hiervoor een ingrijpend restauratieplan opgesteld. Het kassencomplex is onlangs voor € 1,- door de Stichting Doarpstûn overgenomen van de Gemeente Leeuwarden.

De Provincie Fryslan subsidieert het restauratieplan van 2 kassen op de Doarpstûn.

De oudste kas op de Doarpstûn is een van de laatste restanten van een ooit veel groter kassencomplex. Het is zelfs de laatste resterende ijzerkas rondom de stad Leeuwarden en daarom van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de ontwikkelgeschiedenis van de tuinbouwgebieden rondom Leeuwarden.

Het is een Westlandse kniekas uit 1920 bestaande uit ijzer en glas en staande op een momenteel weggezakte fundering. De kassen verkeren in erbarmelijke staat en herstel is dan ook zeer urgent.

We gaan proberen al het ijzer dat vervangen moet worden te herstellen of te vervangen met bestaand soortgelijk ijzer dat we van elders vinden.De hele kas moet uit elkaar en alles wat bruikbaar is moet worden schoongemaakt, ontroest en behandeld voor hergebruik voor zover nog mogelijk.   Tevens moet er een geheel nieuwe fundering worden aangelegd.

De restauratiekosten van beide kassen worden op ruim meer dan € 200.000,- geraamd. De restauratiekosten worden voor bijna de helft gesubsidieerd. De andere helft moet de Doarpstûn zelf financieren. Hiervoor zoekt zij fondsen.  Binnen een jaar wordt geprobeerd de restauratie van start te laten gaan. De functie van de kas blijft hetzelfde als voorheen.

Gerelateerde projecten
Neem contact met ons op

We zijn er even niet, maar stuur ons een e-mail en we nemen zsm contact met je op!

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken